Túlérzékenyek

Az érzékenység két típusa, avagy miért nehéz a Hiperérzékenység fogalmát meghatározni

Minden embernek lehetnek érzékeny pillanatai, időszakai. Elérzékenyülünk, amikor gyermekünk először átlépi az óvoda, iskola küszöbét, elérzékenyülünk, ha a kedvesünk váratlanul meglep egy szál virággal, elérzékenyülünk, ha elveszítünk egy hozzánk közelálló személyt. Érzékenyebben reagálunk életünk stresszesebb időszakaiban olyan dolgokra is, amely egyébként nem zavarnának minket.

virag

 

Ezek a dolgok így természetesek, hiszen érzelmeinken keresztül viszonyulunk a világhoz, az érzelmek segítenek minket a megértésben, a dolgok közötti összefüggések átlátásában. Érzelmeinken keresztül kerülünk közel, vagy esetleg távol embertársainkhoz. A tanult logikai dolgokon túl az érzelmi beállítottságunk is kihat a világnézetünkre.

 

photographers-from-all-over-the-world-capture-amazing-photos-of-children-and-animals-11__880

 

Mi különbözteti meg a hiperérzékenységet a normál érzékeny állapottól?

  • veleszületett pszicho-biológiai jellemző
  • genetikailag kódolt
  • öröklődő
  • nem lehet rajta változtatni, együtt lehet vele élni
  • az egyént ért ingerek feldolgozásának a módja más: agyi szinten minden esetben máshogy kerülnek feldolgozásra a jelek, ingerek, információk, amelyek meghatározzák a viselkedés alapját születéstől kezdve

A hiperérzékeny emberek sokkal mélyebben, alaposabban dolgozzák fel az őket ért információkat, ingereket. Nekem elég egy whiskey is, hogy szédüljek, lehet, hogy neked három kell hozzá (jó, tudom te már hozzászoktál). Engem iszonyatosan zavar egy mellettem szirénázva elszáguldó tűzoltó autó visítása, lehet, hogy neked ez közömbös. Én érzékelem a szemed apró rezzenéséből is, ha nincs szinkronban a mondanivalód a gondolataiddal, mert alapból megfigyelő üzemmódban vannak az agyi idegsejtjeim. Nem jobb a hallásom, vagy a látásom, mint a tied, az agyam működik máshogy, sokkal több neuron kezd el tüzelni a fejemben egy-egy inger hatására. Ezáltal nagyon jók a megérzéseim, de hevesebbek az adott ingerekre adott reakcióim is. Repülni tudok a boldogságtól, de ugyanakkor képes vagyok bárhol elsírni magam. Az az iszonyatosan nagy adatmennyiség, amelyet az én agyam próbál egyszerre feldolgozni, hamar túltelíti a szervezetemet, és ilyenkor van az, hogy egy kicsit vissza kell vonulnom, amely nem azt jelenti, hogy bezárom a hálószobám ajtaját, és magamra húzom a takarót fásultan. Rajzolok, sütit sütök, zenét hallgatok, olvasgatok optimális esetben anélkül, hogy bárki megzavarna egy kicsi ideig. Nem, nem vagyok ettől gyenge, vagy elesett, sőt nagyon erős vagyok (itt nem a karizmomra gondolok), csak az idegrendszerem így játszik velem.

 

listening-music

 

Feltételezések szerint, a hiperérzékeny embereknél dominánsan működnek az agy jobb agyféltekei funkciói, amelyek olyan dolgokért felelősek, mint az intuíció, kreativitás, fogékonyság a spiritualitásra, képekben való gondolkodás képessége, érzékenység a művészetre, humor, képzelőerő.

Ezzel szemben, de nem ellentétben, hanem összhangban állnak a bal agyfélteke funkciói, mint a racionális, logikus gondolkodás képessége. Ez a terület felelős a beszélt és az írott nyelv, a logika, a számolási képességekért és az elvont, tudományos fogalmakért. Van egy olyan elképzelés, amely szerint a „normálérzékeny” emberek, dominánsan a bal agyféltekei funkcióikat használják. Ők azok, akik folyamatosan analizálnak, a logikán keresztül keresik a választ megállás nélkül a kérdéseikre, és ez a folyamatos kérdésfeltevés, a ráció keresése, a folyamatos kontroll, az életnek az ilyen módon történő túlbonyolítása is egy érzékeny stresszes állapothoz vezet. Ennek azonban semmi köze nincsen a veleszületett hiperérzékenységhez, ez egy tanult érzékenységi állapot, ahol adott esetben hasonló szimptómák jelentkezhetnek, mint, amiket a hiperérzékenyek mutatnak, csak náluk ezek normálisnak mondhatók, míg a normálérzékenyeknél valamilyen pszichológiai túlterheltségre utalnak. 

 

Rodin, A gondolkodó

Rodin, A gondolkodó

Összegezve, én megkülönböztetnék kétféle érzékenység állapotot:

  • a veleszületett Hiperérzékenységet
  • és a szerzett Normálérzékenységet,

amelyek alapján nagyon óvatosan kell bánnunk azzal, hogy egy embert hogyan kategorizálunk.

Kérlek a bejegyzéseket a forrás megadásával másold! 

Ha van kedved, bal oldalon csatlakozhatsz a Facebook oldalamhoz, így egy jó kis csapatot építhetünk együtt.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg te is, hogy minél több emberhez eljusson az információ!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!