Túlérzékenyek

A depresszió és az érzékenység

Pszichológia szakdolgozatomban az ingerfeldolgozási érzékenység és az érzelmi intelligencia kapcsolatát vizsgáltam. A vizsgálat során a résztvevők arról voltak tájékoztatva, hogy egy olyan kérdőívet töltenek ki, amely az érzékenység egy formájával és az érzelmi intelligenciával kapcsolatos.  Miután a 254 fős vizsgálati mintában, a középsúlyos / súlyos depressziósok száma majdnem duplája volt a magyar átlagnak, azt feltételezem, hogy a kérdőívet kitöltő személyek egy része az érzékenységgel magyarázza, az amúgy depressziós állapotát. A kutatás eredményéről itt olvashatsz:  A hiperérzékenység és az érzelmi intelligencia kapcsolata

 

A depresszió nem egyszerűen levert, rossz hangulatot jelent, a depresszió betegség, amelynek okai összefüggnek mind a genetikai hajlammal, mind a környezeti tényezőkkel (pl. stressz, túlterheltség).

 

A depresszióra jellemző tünetek a következőek, amelyek akkor utalnak depressziós állapotra, ha legalább 5 tünet jelentkezik egyszerre egy két hetes periódusban (az 1. és/vagy 2. tünet mindenképpen megjelenik).

  1. rossz, szomorú, reményvesztett hangulat
  2. örömre való képesség elvesztése: azok a tevékenységek, amelyek korábban örömöt okoztak közömbössé válnak, demotiváltság, fásultság érzése, a szex iránti vágy csökkenése
  3. lényeges súly- és étvágy csökkenés / gyarapodás
  4. alvászavar: csökkent (nem tud elaludni, túl korán ébred, és nem tud visszaaludni), vagy fokozott alvásigény
  5. motoros nyugtalanság vagy gátoltság: a beteg nyugtalan, ingerlékeny, könnyen felbosszantható, vagy az ellentéte, teljesen meglassult, nem reagál semmire, gesztusai kifejezéstelenek, lelassultak
  6. folyamatos fáradság, erőtlenség, levertség
  7. értéktelenség érzése, önvádlás, bűntudat
  8. csökkent gondolkodási, koncentrálási és döntési képesség, figyelemzavar, memória problémák, mint pl. a feledékenység
  9. a halállal való foglalkozás, halálvágy, öngyilkossági szándék (terv, kísérlet)

Más kategóriába tartozik azonban az a depressziós állapot, amely egy súlyos trauma mentén alakul ki, a gyászreakció egy közelálló személy elvesztése esetén, vagy súlyos betegség következményeként kialakult depressziós állapot.  Ezen kívül a tünetek nem magyarázhatók drogok / gyógyszerek szedésével.

A depresszió számos testi panaszt is okozhat: emésztési zavarok, fejfájás, hátfájás

 

A depresszióhoz sok esetben társul szorongás érzése is.

 

 

 

Azonban attól, hogy valaki alkatilag érzékeny, nem lesz depressziós. Vannak emberek, akik hajlamosabbak arra, hogy depresszióssá váljanak, de ez nem mosható össze az érzékenységgel. Amikor valaki a depressziós állapotát azzal magyarázza, hogy ő igazán nem is depressziós, csak érzékeny, akkor ő maga nem akar szembesülni a valósággal. Ez egy elhárítási mechanizmus, amelyet a depressziós személy maga működtet a tudattalan szintjén, ezzel is megpróbálva védeni magát, azt a törékeny egyensúlyi állapotot, amelyet a valós depresszió miatt nagyon nehéz fenntartani.  Minden nem szakembernek más kép él a tudatában a depresszió fogalmáról, és ezek alapján alkotja meg a saját valóságát, amely befolyásolja, hogy szembe mer-e nézni azokkal a tünetekkel, amelyek a depresszió jelei lehetnek, vagy különböző, önigazoló, de alapvetően téves magyarázatokon keresztül próbál úrrá lenni az egyébként beteg állapotán.

A depresszió hatékonyan kezelhető, de ahhoz, hogy valaki eljusson odáig, hogy külső segítségre van szüksége, objektíven szembe kell néznie a saját érzéseivel, a betegséget jellemző mentális és fizikai tünetekkel. Ma a depressziós emberek száma olyan mértéket öltött, hogy már a háziorvosoknak is tudnia kell szűrni ezt az állapotot, és javaslatokat tenni a további pszichiátriai és pszichoterápiás kezelésekre.  

 

Végül, még egyszer hangsúlyoznám, hogy ha valaki a hiperérzékenységre is jellemző pszio-biológiai jellemzőkkel magyarázza a saját depresszív állapotát, az tévúton jár, saját magát csapja be. A hiperérzékeny emberek közérzete, hangulata alapból jó, kiegyensúlyozottak, magabiztosak, nem szomorúak, nem szoronganak, érdeklődőek, jól alszanak, jó étvágyuk van, és a kognitív képességeikkel – mint a memória, gondolkodás, koncentrálás – sincs gond. Szeretnek élni, nincsenek öngyilkossággal kapcsolatos gondolataik.

 

 A depressziót nem kell szégyellni, bármikor, bárki átmenetileg depressziós állapotba kerülhet, egyszerűen nagy levegőt kell venni, és segítséget kell kérni, mert utána sokkal jobb lesz!

 

 

Kérlek a bejegyzéseket a forrás megadásával másold! 

Ha van kedved, bal oldalon csatlakozhatsz a Facebook oldalamhoz, így egy jó kis csapatot építhetünk együtt.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg te is, hogy minél több emberhez eljusson az információ!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!