Túlérzékenyek

Válás, mert van, hogy menni kell

Ezt az írásomat Müller Péter szavai inspirálták, és az, hogy bármennyire is család-centrikus vagyok, nem vagyok válásellenes sem. Van úgy, hogy megszakad valami, és még mielőtt a szív is megszakadna muszáj továbblépni.

„Jobb egyedül menni szorongva és szomorúan, mint másokkal olyan úton, amely méltatlan hozzánk. – Ez a mondat tényleg “útravaló”. Mert úton járunk, de nem mindegy, kivel és milyenen. Egy barátságban, egy szerelemben, de még egy házasságban is az az út a döntő, amit együtt teszünk meg, és ennek az “együttnek” akkor van vége, ha látjuk, hogy méltatlan hozzánk. Ha lehúz. Ez nem érzelmi kérdés. Nem is valamiféle morális megfontolás. Ez sorskérdés.”   (Müller Péter)

Amikor már nincsenek közös célok, nincsen közös nevetés, csak az örvény, amely egyre mélyebbre húz, a bizonytalanság érzése, hogy miért csinálja az ember azt, ami már nem épít, ami nem fejleszt, amiben csak a szomorúság és lelki fájdalom van, akkor lépni kell. Amikor az ember rosszkedvűen, szomorúan megy haza, amikor kiabálni szeretne, vagy egyszerűen csak elvonulni magányosan a társas magányból, mert már nincsenek közös témák, nincs miről beszélgetni, akkor miért kell együtt maradni? Amikor a szeretet helyére a folytonos vita, kritizálás, a másik hibáinak a keresése, az állandó frusztráció lép, van még közös élet? Azért, mert valamikor azt gondoltátok, hogy örökké fog tartani, talán meg is esküdtetek erre? Azért, mert azt tanították, hogy ez így tisztességes, és erkölcsös? Mi lesz a lelketekkel, mi lesz az álmaitokkal? Hogyan fogtok így fejlődni? Vagy nektek a szenvedés a fejlődés? Talán féltek? Mi van, ha lépsz, aztán magadra maradsz végleg? Jobb a megszokott rossz, mint a bizonytalan ismeretlen? Mi van az önbecsapással, a hazugságokkal? Mint pl. az, hogy a gyerekek miatt kell együtt maradni –  micsoda hazug, de szuper alibi. A gyerekek mindent tudnak, mindent megéreznek, és ez a legrosszabb minta, amit otthonról elvihetnek. Hazugságot, képmutatást látni sokkal rombolóbb, mint a letisztázott, megmagyarázott szülőkapcsolatok megértése, és elfogadása. Ezt a mintát akarjátok átörökíteni? Bármire rá lehet fogni az egészet. Rá lehet fogni azt akár a pénzre is, a közös hitelekre, vagy a közös vagyonra, de ezek is csak kifogások, hogy a gyávaság, a bizonytalanság, a belső nagy kétségek, és a lelki űr ne marjon úgy, ne fájjon annyira.

Van úgy, hogy menni kell, amikor már nincsenek kompromisszumok, nem segít a párterápia. El kell indulni az ismeretlenbe, de, ahhoz, hogy ebből fejlődni tudjál, egy kicsit lassítani is kellene közben, hogy megértsd a múltad, hogy tanulj a hibáidból, hogy legalább te legyél tisztában önmagaddal. Amíg ez nem megy, ne keress új kapcsolatot, mert csak ismételni fogod önmagadat!

Az ember társas lény, így van evolúciósan programozva, és, hogy ezt az emberi szerepét gyakorolni tudja, hihetetlen önbecsapásokra képes, bármit meg tud magyarázni magának, hidegvérrel hazudik önmagának, és akár még arra is képes, hogy szeretet érezzen egy olyan ember iránt, aki őt megalázza, bántalmazza. Ezek az igazi torzítások, amelyek igazából csak önvédelmi mechanizmusok, amelyeket azért használ az ember, hogy túl tudjon élni. Ismerd fel a saját torzításaidat, vizsgáld, hogy hol nem vagy őszinte saját magaddal! Vizsgáld, hogy miért teszed ezt, mitől félsz, mitől akarod megvédeni magadat! Ha már sejted kicsit az igazságot, akkor elkezdhetsz változni, elkezdhetsz, azon gondolkodni, hogy mire is vágysz valójában, és mit kellene ahhoz tenned, hogy elérd céljaidat, hogy fejlődj, hogy növekedj, hogy hasznosabb emberré válj, hogy, amikor majd eljön az a pillanat, hogy végleg menned kell, azt tud mondani magadnak, hogy értelmes életet éltem. Ha, ehhez egy válás, elválás szükséges, akkor azt is el lehet fogadni bűntudat, önostorozás nélkül.

 

 

Kérlek a bejegyzéseket a forrás megadásával másold! 

Ha van kedved, bal oldalon csatlakozhatsz a Facebook oldalamhoz, így egy jó kis csapatot építhetünk együtt.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg te is, hogy minél több emberhez eljusson az információ!

Címkék:

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!