Túlérzékenyek

Legyünk egy kicsit érzékenyek egymásra

Miközben e sorokat írom, éppen zajlik Budapesten a Pride felvonulás. Ennek kapcsán elgondolkodtam egy kicsit. Bár felmerülhet a kérdés, hogy mi közöm van nekem ehhez, hiszen akár hogy is nézem egy átlagos, heteroszexuális, konzervatív családmodell szerinti nevelést kapott nő vagyok. Mégis van valami közöm hozzá, mert a Pride nem egyenlő azzal, – ahogy azt sokan gondolják – mint LMBTQ emberek magamutogatós, bulizós bandázása a városban. Ennek az egész rendezvénynek a fő üzenete, hogy felhívja a figyelmet az emberek egyenjogúságára faji-, nemi megkülönböztetéstől, nemi beállítottságtól függetlenül.

Szinte felszólít minket arra, hogy álljunk meg egy kicsit, és gondolkodjunk el azon, hogy miből fakad ez a mérhetetlenül nagy gyűlölethullám ember és ember között. Kezdjünk el kételkedni a saját értékítéleteinkben, és nyissunk egy kicsit bármely olyan ember felé, aki valamiben különbözik tőlünk. Legyünk egy kicsit szolidárisak bármilyen mássággal szemben.

Én, a magam részéről a nemi megkülönböztetést tudom egy kicsit átgondolni, átkeretezni.

A férfiak és a nők különbözőek, ezt nem érdemes vitatni. Különbözőek biológiailag, ezen belül hormonálisan, különböző funkciókat töltenek be az utódnemzés során. Más a csontozatuk, és az izmaik felépítése. Számos kutatás bizonyítja azt is, hogy a férfiak a nőkhöz képest racionálisabban, kevésbé érzelem-központúan közelítik meg a dolgokat. A nőknek havi ciklusuk van, amely kihat az érzelmi állapotukra, hangulatukra, ha akarják, ha nem. Ezek a hullámok is a lágy nőiesség részei, amelyek kiegészítője a másik oldalon álló férfiúi maszkulinitás.  A kettő része, és kiegészítése egymásnak. Én tudom, hogy hogy érez egy kislány, egy nő, egy anya, de nem tudom, hogy hogy érez egy férfi, nincs is rá esély, hogy ezt itt és most ebben az életemben megtapasztaljam, esetleg elképzelni tudom csak.  

Egy dolgot viszont érzek, hogy az emberi történelem során nagyon elcsúsztak a két nem között az erőviszonyok. A férfiak felsőbbrendűségével kapcsolatos sztereotípiákat már kisgyerekként látják, érzik, tapasztalják mind a kislányok, mind a kisfiúk, és ezen minták tudattalan is kihatnak a felnőttkori viselkedésünkre, gondolkodásunkra. Ezen kívül létezik még egy korábban a túlélést szolgáló, belénk kódolt emberi magatartásjellemzőnk. Ez pedig az, hogy a saját csoportunkat mindig magasabbra értékeljük, kedvezőbben pozicionáljuk, mint bármely másikat. Aki ezeknek az önműködő sztereotípiáknak ellenáll, az maga a GONDOLKODÓ EMBER, aki meg tudja kérdőjelezni a megtanult minták hitelességét, akár a több ezer éves egyirányú beidegződéseket is. Egy dologban ugyanis biztos nincs különbség férfi és nő között: egyenjogúak A sok különbség ellenére egyenrangúak, egyenjogúak vagyunk, mi nők és férfiak.  Nem kell ezt túlragozni, nem jelent ez semmi bonyolultat, a nőnek nem kell férfiszerepet játszani, a férfinak meg nem szükséges a nőiesség lágyságát magára öltenie.

A férfi és a nő, a nő és a férfi része és kiegészítése egymás testének, lelkének, szellemének, az erőben, a szeretetben, a hitben és minden más az embert emberré tevő értékes tulajdonságban, gondolkodásban, érzelemben.  Egy egységet, egy egészet alkotnak együtt, amely harmóniát hozhat az életükbe, amíg az erőviszonyok kiegyenlítettek. Amikor viszont a mérleg nyelve bármilyen irányba elbillen, valaki sérülni fog, és abban a pillanatban felbomlik az egység, az egyből kettő lesz, ez a két rész azonnal szembekerül egymással, feszültség, stresszes állapot keletkezik.

Azt kellene felismerni, hogy az egyenjogúság létszükséglet ahhoz, hogy az ember – függetlenül attól, hogy nő, vagy férfi – harmóniában, önzetlen szeretetben, boldogságban élhessen. Ezért lenne fontos, hogy kölcsönösen érzékenyek legyünk egymásra!

 

Kérlek a bejegyzéseket a forrás megadásával másold! 

Ha van kedved, bal oldalon csatlakozhatsz a Facebook oldalamhoz, így egy jó kis csapatot építhetünk együtt.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg te is, hogy minél több emberhez eljusson az információ!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!