Túlérzékenyek

Érzékenység és Önelfogadás

A hiperérzékenyek sokszor úgy érzik, hogy különböznek a többi embertől, de nem tudják, hogy ennek mi az oka. Bizonyos esetekben kívülállónak érzik magukat, amikor kritikusan azt mondják rájuk, hogy te olyan más vagy, olyan furcsa vagy – túl érzékeny, túl félénk, visszahúzódó vagy, megkérdezik tőlük, hogy “miért nem jössz te is a partira, amikor mindenki… Tovább »

A depresszió és az érzékenység

Pszichológia szakdolgozatomban az ingerfeldolgozási érzékenység és az érzelmi intelligencia kapcsolatát vizsgáltam. A vizsgálat során a résztvevők arról voltak tájékoztatva, hogy egy olyan kérdőívet töltenek ki, amely az érzékenység egy formájával és az érzelmi intelligenciával kapcsolatos.  Miután a 254 fős vizsgálati mintában, a középsúlyos / súlyos depressziósok száma majdnem duplája volt a magyar átlagnak, azt feltételezem, hogy… Tovább »

Az érzékenység két típusa, avagy miért nehéz a Hiperérzékenység fogalmát meghatározni

Minden embernek lehetnek érzékeny pillanatai, időszakai. Elérzékenyülünk, amikor gyermekünk először átlépi az óvoda, iskola küszöbét, elérzékenyülünk, ha a kedvesünk váratlanul meglep egy szál virággal, elérzékenyülünk, ha elveszítünk egy hozzánk közelálló személyt. Érzékenyebben reagálunk életünk stresszesebb időszakaiban olyan dolgokra is, amely egyébként nem zavarnának minket.   Ezek a dolgok így természetesek, hiszen érzelmeinken keresztül viszonyulunk a… Tovább »

A Hiperérzékenységről egy kicsit komolyabban

HSP Hiperérzékenység alatt egy genetikai eredetű személyiségvonást értünk, ahol a fokozott érzékenység jelentkezik, mind a belső, mind a külső ingerekre, beleértve a szubtilis (finom, gyenge) érzelmi és szociális ingereket is. A hiperérzékenyek viselkedését, és annak hátterét először Dr. Elaine N. Aron amerikai klinikai szakpszichológus professzor kezdte el vizsgálni, kutatni 1991-ben.   Az ő nevéhez kötődik két… Tovább »

A túlérzékeny ember jellemzői

Nincsenek egységes szabályok arra, hogy egy túlérzékeny emberek pontosan milyennek kell lennie. Dr. Elaine N. Aron amerikai klinikai szakpszichológus professzor a téma kutatása során megalkotott egy 27 tételes pszichológiai tesztet, amelyet azóta szerte a világon használnak kutatási célokra. Amikor az eredeti angol nyelvű tesztet kitöltöttem, magam is meglepődtem, mert az eredményem pontértéke magasan az átlagos… Tovább »

Magamról

Az első emlékem az érzékenységemmel kapcsolatban kb. négy-ötéves koromból van. Valamin nagyon elérzékenyültem egy társaságban, mire anyám azt mondta a jelenlévőknek, hogy „nem kell foglalkozni vele, csak túlérzékeny.”  Ez a kijelentés nagyon mélyen belém ivódott, és valami olyan elképzelést társítottam hozzá, hogy túlérzékenynek lenni nem a legjobb emberi tulajdonság. Egyfajta jellemgyengeséggel párosítottam ezt a fogalmat… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!